Brilrecept

Voor het maken van jouw glazen hebben we je sterkte, cilinder, as en pupilafstand nodig die op je brilrecept staan.

Sterkte

Je sterkte staat vaak op je recept afgekort als S, SF, OD (rechteroog), OS (linkeroog) of ODS (beide ogen). Hierbij is aangegeven of het gaat om een + of een – sterkte. Staat er geen + of – bij dan wordt er een plus (+) sterkte bedoeld.

Cylinder

Wanneer je een cilindersterkte hebt dan staat dit op je brilrecept aangegeven als C, CIL of CYL gevolgd door een sterkte. Geen cilindersterkte? Dan vul je 0.00 in. Je hoeft dan geen as in te vullen.

As

Bij een cilindersterkte hoort ook altijd een as, deze staat aangegeven als AS, A, AX of AXIS. De as geeft de richting van je cilinder aan, dit is altijd een getal tussen de 0 en 180 graden.

Pulipafstand

De pupilafstand is de afstand tussen het midden van je rechter pupil en het midden van je linker pupil in mm. De pupilafstand van volwassenen ligt tussen de 50 mm en 75 mm en staat op je recept als ‘PD’. Op je recept kun je de pupilafstand zien staan als 1 (bijv. 65 mm) of 2 getallen (bijv. 30 mm en 31 mm). Je kunt je pupilafstand alleen als 2 getallen ingeven. Staat er maar 1 getal op je recept? Dan deel je die door twee (halveren). Een pupilafstand van 65 is dan voor zowel je rechter- als linkeroog 32,5 mm.